Website voor patienten

Wilt u deelnemen?

Heeft u belangstelling om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek naar ADHD dan vindt u hier meer informatie.

De afdelingen psychiatrie en genetica van het RadboudUMC doen onderzoek naar de oorzaken van ADHD. Er zijn inmiddels duidelijke aanwijzingen dat deze stoornis voor een deel erfelijk bepaald is. Dit betekent dat iemand een grotere kans heeft op ADHD wanneer andere familieleden dit ook hebben. Daarnaast richten we het onderzoek op verschillende cognitieve vaardigheden en problemen die voor kunnen komen bij ADHD, zoals een verhoogde creativiteit en problemen binnen de aandacht of planning, en zijn we geïnteresseerd in verschillende hersengebieden en -activiteiten. Ook weten we dat er een wisselwerking is tussen de darmflora en de werking van het brein bij verschillende psychische stoornissen. We zijn dan ook benieuwd hoe dit werkt bij ADHD.

Wat houdt meedoen aan dit onderzoek in?

Wanneer u deelneemt aan ons onderzoek maken we eerst een telefonische afspraak. Tijdens deze afspraak geven we u meer informatie over het onderzoek en kunt u ons alle vragen stellen die u over het onderzoek heeft. We stellen u ook enkele vragen om te beoordelen of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor deelname.
Indien u kunt deelnemen volgen er twee afspraken. De eerste afspraak vindt plaats op de polikliniek van de afdeling psychiatrie van het Radboudumc en zal ongeveer 3 uur duren. Tijdens deze afspraak stellen we een aantal vragen over uw psychsiche gesteldheid en nemen we een beetje bloed af voor het genetisch onderzoek. Daarnaast doen we een aantal korte taken. De tweede afspraak is op het Donders Institute en duurt ook ongeveer 3 uur. Tijdens deze afspraak wordt er een MRI scan van uw hersenen gemaakt, waarbij u soms alleen stil hoeft te liggen en soms een taak mag uitvoeren. Dit is ongevaarlijk, u krijgt op geen enkele wijze middelen toegediend en er komt geen straling bij kijken. Daarnaast zullen we een aantal neuropsychologische taken afnemen. Tussen de eerste en tweede afspraak zullen wij u vragen een aantal vragenlijsten online in te vullen en om een beetje ontlasting op te vangen in een speciaal daarvoor ontwikkeld buisje.
De gegevens die we tijdens het onderzoek over u verkrijgen worden vertrouwelijk behandeld. Analyse van de gegevens vindt onder code (geanonimiseerd) plaats.

Wie kan er mee doen

Wij zijn zowel op zoek naar deelnemers met ADHD als naar deelnemers zonder ADHD. Om deel te kunnen nemen moet u tussen de 18 en 60 jaar oud zijn en van Nederlandse afkomst. In verband met de MRI scan die wordt gemaakt is het belangrijk dat u geen metaal in het lichaam heeft. Verder mag u geen depressie hebben en geen anti-depressiva gebruiken, de laatste 6 maanden geen verslaving hebben gehad, geen neurologische aandoening hebben. Dit zou namelijk van invloed kunnen zijn op de resultaten van de neuropsychologische tests en de MRI-scan.
Deelnemers zonder ADHD mogen geen eerste graads familieleden met een psychiatrische aandoening, ADHD, ASS hebben. Zie ook onze informatiebrochure met inclusie- en exclusiecriteria.


Indien u nog vragen heeft, download hier onze  informatiebrochure of neem contact op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Meteen aanmelden?

Indien u graag wilt deelnemen, kunt u zich aanmelden door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (vermeld hierbij uw telefoonnummer en op welke tijdstippen u bereikbaar bent).

Of vul onderstaande formulier in:

Aanmelden voor deelname
Geef aub uw volledige naam
Geef een geldig e-mailadres op.
Geef het telefoonnummer waarop u te bereiken bent.
Geef hier aan op welk moment / welke dag u het best te bereiken bent.

Toestemming deelname studie intrekken

Heeft u al deelgenomen en wilt u van verdere deelname liever afzien? Dan kunt u hier het formulier downloaden om uw toestemming in te trekken.

Disclaimer

IMpACT provides the content of this website in good faith as an informational tool for patients and researchers and members of the IMpACT group, but without verifying the accuracy, clinical validity or utility of the data. IMpACT makes no warranty, express or implied, nor assumes any legal liability or responsibility for any purpose for which the data are used. 

Links to other websites are provided by IMpACT in good faith and for information only. IMpACT does not accept responsibility for the information contained in any website which is linked to this website.

Webdesign: Designer illusions